Tankemylder

October 18, 2019

Sådan stopper du tankemylder. 
 

Det meste af tiden kører vi mennesker på automatpilot, og tankerne kan sommetider flyve afsted med 320 km/t. Når man tænker for meget eller overtænker, kaldes det tankemylder eller hypermentalisering. Det kan føles som om, at man tænker den samme ting igennem 1000 gange, eller man observerer og analyserer alt for mange detaljer i ens omgivelser, eller har det mange kalder tankemylder; en masse tanker om alt muligt, som regel negative ting og ting man slår sig selv oven i hovedet med.
 

God mentalisering handler om at sætte farten ned til 20 km/t, kigge på hvad egentlig sker i tankerne, og hjælpe sin hjerne til at tænke på noget, der er mere behageligt. Det handler altså om at blive god til at styre sin opmærksomhed og rette fokus mod noget andet.

Det er svært, og kræver meget øvelse, så mist ikke modet selvom det måske ikke lykkes første gang. Hvis du fortsætter, vil du opleve, at du hurtigt bliver bedre til at opdage når tankerne kører i selvsving, og du bliver hurtigere og bedre til at stoppe dem! 

 

Her er opskriften:

 

 1. Læg mærke til hvad der foregår i dit sind og dine tanker på forskellige tidspunkter.
  I starten kan du eventuelt skrive noget af det ned, ind til du har en fornemmelse for hvad du går og tænker i forskellige situationer.
   

 2. Når du så opdager, at dine tanker er løbet af med dig og du overtænker eller hypermentaliserer, så sig f.eks. venligt ”stop” til dig selv, og tag en dyb indånding og pust langsomt ud igennem munden, og lad dine skuldre falde ned.
   

 3. Når du har pustet ud, så sig til dig selv, at nu er det tid til at tænke på noget andet.
   

 4. Her kommer det mest udfordrende: Du skal finde noget behageligt, som du kan tænke på hver gang du opdager, at du overtænker.
  Det skal være noget, som du kan forestille dig tydeligt i dit sind. Du skal kunne se det for dig som en film for dit indre. Mærke følelsen i din krop, huske duftene og lydene.
   

 5. Hold fast i forestillingen, og fordyb dig i den så du kan mærke de positive følelser og behagelige tanker. Det handler om at fokusere så meget på én bestemt rar oplevelse, at din hjerne ikke har overskud og plads til andre tanker. Din hjerne skal holdes beskæftiget med noget rart. Øv dig igen og igen, og så bliver du god til at opdage når du overtænker, og erstatte det med noget mere behageligt.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Please reload

Vigtige emner

Jalousi og 13 metoder til at slippe den

January 6, 2020

1/4
Please reload

Nyeste blogs

October 18, 2019

September 9, 2019

March 6, 2018

September 15, 2017

January 10, 2017

Please reload

Følg min blog
RSS Feed

Åbningstider efter aftale 
 

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 12.00 - 20.00

Onsdag: 10.00 - 14.00.

 

CVR nr. 37379743 

 • Wix Facebook page
 • Wix Twitter page
 • LinkedIn Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now